Letní měsíce přinášejí vyšší nároky na skladování potravin, pokud potraviny dobře neuskladníte, v letních vedrech se rychle zkazí. Soukromý hygienik přináší deset rad, jak udržet svoji chladničku vždy čistou a bez zbytečných bakterií!
1. V chladničce si nastavte teplotu na 4 – 8°C, je to tak akorát pro skladování potravin, které se rychle kazí.
2. Ideální vlhkost v chladičce je 80%. Zamezíte tak vysychání potravin a ztráty nutričních látek.
3. Vejce patří do plastové přihrádky ve dveřích. Uložte je pod margariny a másla, kdyby se vám některé vejce rozbilo, nenateče do nich a nemůže je kontaminovat. V případě uložení vajec v obalu (vždy používejte plastové boxy, nikoliv papírové, v nichž se vajíčka kupují – a ve kterých se snadněji snadno množí bakterie salmonely!), je třeba boxy uchovávat ve spodní části chladničky u masa a ryb.
4. Maso a ryby umisťujte do nejnižší přihrádky tak, aby v případě úniku šťávy nedošlo ke kontaminaci potravin uložených níž. Rozmrazujte je vždy na tácku či v nádobě a za teploty chladničky nikoliv teploty pokojové!
5. Hotové pokrmy dejte do nejvyšší přihrádky, jsou tak chráněny před mikroorganismy syrových potravin.
6. Uzeniny a sýry neskladujte v papírovém obalu, patří do plastové dózy.
7. Zeleninu a ovoce uchovávejte v boxech volně bez mikrotenového sáčku - nezapaří se a předejdetete tak vzniku plísní.
8. Co do chladničky nepatří? Rajčata, bylinky, oleje, brambory, česnek, cibule, citrusové plody,…a taktéž krémy a kosmetické přípravky!
9. Potraviny běžně skladované při pokojové teplotě jako kečupy, dresinky, kompoty, apod. po otevření přesuňte do chladničky dle etikety na obalu a pokynů dodavatele.
10. Otevřené plechovky buď hned spotřebujte, nebo obsah přesuňte do uzavíratelné plastové nebo skleněné nádoby.
Máte restauraci nebo hotel a potřebujete poradit, jak správně na dodržování hygieny a předpisů? Kontaktujte nás přes www.soukromyhygienik.cz!